SAFe-malli ja Lean Systems Engineering

May 18, 2015, 12:06 PM

Osallistuin huhtikuun puolessavälissä Scaled Agile Academyn järjestämälle neljän päivän Applied Lean Systems Engineering with SAFe LSE- kurssille Boulderissa, Coloradossa. Tämä oli ensimmäinen kerta kun SAFe for LSE-kehystä koulutettiin laajemmalle yleisölle. Osa yksityiskohdista on vielä auki kehyksessä, joka on tällä hetkellä versiossa 0.61. Kurssi eteni kuitenkin sujuvasti ja kehystä viedään jatkuvasti eteenpäin keskustelujen ja kurssipalautteen pohjalta.

SAFe for LSE yhdistää tietoa ja käytäntöjä neljältä alueelta: perinteisestä järjestelmäkehityksestä, Lean-ajattelusta, skaalautuvasta ketterästä ohjelmistokehityksestä (SAFe) ja Lean-tuotekehityksestä. Kehys on tarkoitettu organisaatioille, jotka haluavat hyödyntää ohjelmistopuolella opittua skaalattua ketterää mallia myös raudan ja laitteistojen kehittämiseen, esimerkkinä työkonevalmistajat kuten John Deere.

SAFe for Lean Systems Engineering (LSE) laajentaa SAFe-kehyksen skaalautuvan ketterän kehitysmallin ja Lean-virtausajattelun periaatteet ohjelmistokehityksen ulkopuolelle. Lean-tuotekehityksen puolelta LSE-raamiin on otettu lukuisia käytäntöjä, mm. set-based design, järjestelmälaajuisen iteratiivisen integroinnin painottaminen sekä mallipohjainen suunnittelu. Roolit tulevat järjestelmäkehityksen puolelta: Chief Engineer, Lead Engineer ja System Engineering -tiimi. DevProd-kyvykkyys painottaa tuotekehityksen ja tuotannot yhteensovittamista jo kehitysvaiheessa, vastaavasti kuin DevOps ohjelmistokehityspuolella. SAFe LSE on kehyksenä suunniteltu skaalautumaan yhdestä toimitusjunasta todella monimutkaisiin ja isoihin järjestelmäkehitysorganisaatioihin. Useampia toimitusjunia tai ns. alijärjestelmiä koordinoidaan uudella järjestelmätasolla. Järjestelmätaso vastaa SAFen kuvassa näkyvää arvovirtaa, mutta sen kuvaus on laajennettu uusilla rooleilla ja integrointikäytännöillä. Portfoliotaso on piilotettu LSE-kuvasta, mutta se löytyy järjestelmätason päältä ja on yhteensopiva nykyisen SAFen kanssa. Tavoitteena on että SAFe 4.0 tukisi sekä ohjelmisto- että järjestelmäkehitystä samassa portfoliossa.

Nitor Delta on Scaled Agilen kultapartneri ja seuraamme SAFe for LSEn kehitystä tiiviisti. Viimeisimpiä tietoja LSEn kehityksestä löydät kehyksen omalta sivustolta: http://www.safe-lse.com/

Boulderin sää vaihteli alkuviikon +20 auringonpaisteesta torstain ja perjantain lumiseen ja räntäiseen nollakeliin. Kurssin lisäksi ehdin käydä vaeltamassa FlatIrons-vuorilla jotka nousivat heti kaupungin reunalta. Boulderin kaupungin korkeus merenpinnasta on noin 1600 metriä ja vuoret nousevat reiluun 2200 metriin, joten kiipeily oli melko raskasta merenpinnan korkeuteen tottuneelle.

Kirjoittajasta

Erik Fallenius on Lean-Agile -valmentaja ja innokas ketterien menetelmien soveltaja. Hän tekee töitä Nitorin valmennusliiketoiminnassa ja hänellä on vuosien kokemus ohjelmistokehitysprojekteista sekä menetelmäkehityksestä.